Programma & Sprekers

Programma

12.00 uur – Ontvangst met lunch en mogelijkheid tot bezoek aan de standhouders

13.30 uur – Welkom & sessies

16.30 uur – Netwerkborrel met mogelijkheid tot bezoek aan de standhouders

18.30 uur – Einde Afvalconferentie 2023

Meer informatie over de invulling van het programma volgt binnenkort.

 

Dagvoorzitter

xx Sofie van den Enk is moderator, dagvoorzitter en presentatrice, en onder andere bekend als één van de gezichten van het KRO-NCRV programma Keuringsdienst van Waarde. Door de jaren heen heeft Sofie ervaring opgedaan met zowel live presentaties voor publiek als met radio en tv. Als dagvoorzitter zorgt Sofie voor diepgang. Haar nieuwsgierigheid is namelijk haar kracht. Ze gebruikt het om kritische vragen te stellen en de inspirerende verhalen van de gasten op het podium te achterhalen.

Sprekers

Gedragswetenschapper Ben Tiggelaar studeert al ruim 30 jaar op leiderschap en verandering. Ben is bekend van managementseminars als MBA in één dag, boeken als Dromen, durven, doen en zijn wekelijkse column over werk en management in NRC.

 

Sessies

Na de prikkelende bijdrage van Ben Tiggelaar gaan we uiteen in meerdere sessies. Je kiest op de dag zelf bij welke sessie je aansluit. Het is dus niet nodig vooraf je keuze door te geven. Binnenkort maken we ook de laatste sprekers bekend!

 

   Agressie en geweld

Onze medewerkers zijn steeds vaker het slachtoffer van verbaal en lichamelijk geweld. Net als ambulance- en brandweerpersoneel. Dat is niet normaal. Praat mee!

Spreker:  Joost Sneller (Tweede Kamerlid bij D66)

   

  Lachgascilinders

Ontploffende lachgascilinders vormen sinds de invoering van het lachgasverbod op 1 januari een groot gevaar voor onze medewerkers en inwoners. De kosten door schade aan afvalverbrandingsinstallaties bedragen al tientallen miljoenen. Hoe nu verder?

 

   

  Batterijbranden

Losse batterijen en apparaten met batterijen tussen het rest-, bedrijfs-, bouw-, sloop- en metaalafval veroorzaken steeds vaker branden in containers, inzamelvoertuigen, overslagstations en bij de verwerking. ‘Doe maar apart’: gooi batterijen niet weg maar lever ze in. Denk met ons mee!

Spreker: Pieter Bremmer (Fieldmanager Inzameling & Veiligheid bij Stibat)

   

  PFAS / Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS)

PFAS zijn stoffen die nuttige functies hebben, maar onnatuurlijk zijn en niet afbreken. Ze zitten in veel producten, ons voedsel en in onszelf. En dus ook in ons afval. Ze daaruit halen is niet eenvoudig, zelfs onmogelijk. In hoeverre kunnen we de ontdoener verplichten te duiden wat er allemaal in het afval zit dat ze aanbieden aan de inzamelaar en de verwerker? En tot welke mate mogen inzamelaars en afvalverwerkers aangesproken worden op dit soort stoffen, bijvoorbeeld in het recyclaat? Luister en praat mee in deze sessie!

   

  Wegwerpplastics/zwerfafval

Vrijdagavond en geen zin om te koken. Bij de snackbar of fastfoodketen krijg je je eten en drinken in wegwerpverpakkingen van o.a. plastic. Binnen tien minuten na ontvangst hebben zij hun nut verloren, de magen zijn gevuld. Raampje open, opgelost. Wie is verantwoordelijk voor het gedrag en de effecten? De verkoper van deze wegwerpverpakkingen die het porselein heeft ingewisseld voor eenmalig gebruik? De gebruiker die kennelijk niet netjes is opgevoed? De gemeenten die per jaar 300 miljoen euro besteden aan het opruimen van zwerfafval? De EU bedacht een plastic taks op deze single use plastics (SUP). Helpt dat? Tot waar reikt ieders verantwoordelijkheid, en lost dit het probleem op?

Spreker: Jerôme de la Chambre (Manager Sustainability bij McDonald’s)