Sprekers & Programma

Als we doorgaan met produceren en consumeren zoals we gewend zijn, blijven we het afval creëren dat we nu hebben. Voor een echte circulaire samenleving is een stevige hervorming van de economie nodig. Hoe maken we met elkaar de omslag naar die totaal andere economie? Verrassende tafelgasten/sprekers gingen over dit vraagstuk met elkaar en met het publiek in gesprek tijdens de Afvalconferentie 2021 op woensdag 6 oktober.

Sander Schimmelpenninck (dagvoorzitter)
Schimmelpenninck is een Nederlands journalist, opiniemaker en presentator. Van 2016 tot en met september 2020 was hij hoofdredacteur van het tijdschrift Quote. Sinds september 2019 is hij columnist van de Volkskrant. Tijdens de Afvalconferentie zal hij als dagvoorzitter de middag en de tafelgesprekken leiden.

Pier Eringa
Hij is trots op zijn geuzennaam Pietje Bell. Was korpschef, gemeentesecretaris, ziekenhuisdirecteur, spoorbaas en is nu onder meer voorzitter van Stichting Open Nederland. Met zijn uitgesproken media-optredens en politieke provocaties heeft Eringa veel voor elkaar gekregen. De prijs die hij daarvoor betaalde is dat hij geregeld werd teruggefloten door een staatssecretaris. Iedereen die Pier kent weet dat hij het mooi vindt om zaken als een soort Pietje Bell in de media op te schudden. Eringa zal zijn inspirerende gedachten over leiderschap, onze sector en de circulaire ambities ongefilterd met ons delen.

Rob Hamer
Was Vicepresident Agri-Food External Affairs bij Unilever en stimuleerde in die rol de omslag richting een circulaire plastic-economie. “Het belangrijkste is dat we één gemeenschappelijke agenda omarmen en kennis delen binnen de keten om belemmeringen weg te nemen.” Dan komt zelfs het recyclen van voedselverpakkingen tot voedselverpakkingen binnen bereik.

Ruth Mugge
Mugge is hoogleraar Ontwerpen voor duurzaam consumentengedrag aan de TU Delft. Ze onderzoekt hoe de ‘look’ van spullen het gedrag van consumenten beïnvloedt. Om duurzaam producenten- en consumentengedrag te bevorderen is meer inzicht nodig in waarom we spullen kopen, bewaren of weggooien.

Hans Stegeman
Is chief investment strategist bij Triodos Investment Management. Hij schrijft voor het Financieele Dagblad en is bezig met een proefschrift over circulaire economie. Hans studeerde Algemene Economie aan de Universiteit Maastricht.

 

John Vernooij
Als algemeen directeur van Omrin en  voorzitter van Vereniging Circulair Friesland denkt hij niet na over wat hij weggooit maar veel liever over wat hij koopt. Alleen door die manier van denken kunnen we echt circulair worden. Zijn droom: een circulair (Noord) Nederland!  . Zijn droom: een circulair (Noord) Nederland!

 

Anne-Marie Rakhorst
Anne-Marie is ondernemer, investeerder en publicist op het gebied van duurzaamheid. Zo is ze oprichter en eigenaar van het onafhankelijke platform Duurzaamheid.nl, dat samen met professionals, betrokken bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden Nederland verder wil verduurzamen.

 

PROGRAMMA

12.00 uur:
Ontvangst met lunch – bezoek standhouders
Start programma – kick-off sprekers
Plenair tafelgesprek

Pauze – bezoek standhouders

TedTalk inspirational Pier Eringa
Afsluiting door dagvoorzitter
Netwerkborrel– bezoek standhouders

18.30 uur:
Einde Afvalconferentie